Antet
Catalog produse
Edituri

Cazul baronului Ion Mocsonyi Styrcea

An aparitie: 2009

Autor: Stelian Neagoe

Editura: ISPRI

Nr.pagini: 341

 

 

Pret: 5.00 Lei

Comanda acest produs

Comanda instant - Cazul baronului Ion Mocsonyi Styrcea

Email Telefon

Cazul baronului Ion Mocsonyi Styrcea

Ion Mocsonyi Styrcea, în calitatea lui de apropiat al regelui Mihai I, a fost unul dintre conjuraţii de la 23 august 1944. Gh. Gheorghiu-Dej, după ce a preluat conducerea PCR a dorit să facă să dispară de pe scena politică mai toţi participanţii determinanţi ai loviturii de Stat la care el nu participase. Aşa s-a întâmplat cu Lucreţiu Pătrăşcanu, Iuliu Maniu, Dinu Brătianu, Gr. Niculescu-Buzeşti şi, în ultimă instanţă Regele Mihai I care a fost detronat şi obligat să părăsească propria-i ţară. Încarcerat vreme de 15 ani, Styrcea a socotit că de va face „pactul cu diavolul" se va bucura de clemenţa zbărilor comuniste. A admis să se constituie martor mincinos al acuzării în „Procesul Pătrăşcanu", dând declaraţii halucinante. I s-a cerut să aşternă pe hârtie amintirile sale legate de perioada cât a activat în cadrul Casei Regale. Aşa a scris peste o mie de pagini de viaţă la palat, texte ieşite dintr-un delir de poveşti pe cât de spectaculoase pe atât de lipsite de veridicitate.
Al doilea erou al cărţii este generalul Gheorghe Mihail — şi el căzut victimă regimului represiv communist, cu toate că la 23 august 1944 şi câţiva ani apoi se bucurase de îmcrederea sovieticilor şi a năimiţilor lor autohtoni, în calitatea sa de şef al Marelui Stat Major al Armatei Române. I s-a înscenat o descidere la domiciliu, în 1948, pretext pentru arestare şi deţinere complect ilegală în diferite temniţe ale comuniştilor.
Generalul Mihail — recunoscut pentru caracterul lui integru şi pentru dârzenia ostăşască — a redactat şi a înaintat diferitelor instanţe memorii prin care-şi proba nevinovăţia. Declaraţiile sale din interogatorii sunt probe ale unui spirit independent şi ireductibil, calităţi umane de excepţie pentru care a trebuit să sufere degradante şi nemeritate umilinţe. A fost eliberat în toamna lui 1957, cel care se declarase făţiş adversari al comunismului „plantat" în România de către sovietici.

 

Adaugati un comentariu
Pentru a comenta este necesar sa fiti autentificat. » Click aici
spacer
Cosul meu

Cosul de cumparaturi nu contine produse.

Cautare
Autentificare

Adresa de email:

Parola:

» Inregistrare cont

» Recuperare parola

Newsletter
Informatii
Website detinut de INSTITUTUL DE STIINTE POLITICE SI RELATII INTERNATIONALE AL ACADEMIEI ROMANE, CIF: 14524129, Reg.Com: